framsida

Vackra dagar är trädgården och sjön den perfekta platsen för lata sommardagar. Vattnet i sjön är ofta behagligt och omgivningen inbjuder till både lek och avkoppling. Eller så tar du med dig pick-nickkorgen och gör en skogsutflykt till vårt säregna träd som finns en kort promenad in i skogen. Inne i Lammhult, några kilometer bort, är det kommers i möbelvaruhusen året om, och det lokala fiket har lagt fram sina bakverk i disken. En och annan sakletare rör sig också i trakten, för här finns gott om konstateljeer, antikhandlare, och loppmarknader som inbjuder till sommarfynd och vackra saker.  Kanske det blir en dagstur till Astrid Lindgrens värld eller High Chaparall också, eller bara en heldag i Växjö.

Känner man för en innedag är det bara att elda i brasan, öppna lekskåpet till barnen och själv kura upp i soffan framför en film. Här finns inga måsten.
 

Möbelriket Lammhult
Lammhult är känt för sina vackra möbler i både modern och nordisk design och det finns flera stora möbelbutiker i samhället, bland annat Svenssons i Lammhult och Norrgavel. Även i byarna runt Boanäs tillverkas och saluförs fortfarande trämöbler snidade med gedigen hantverksskicklighet. I Lammhult finns också Ica-affär, bank, apotek, konditori, blomsterhandel, chokladbutik mm. Möbelrikets webportal med nyheter och turistinformation hittar du här.

Till Lammhult är det 6 km och du tar dig lättast dit med bil, men det går också att åka buss eller cykla.

I Ohs, någon mil bortom Lammhult finns en museijärnväg som erbjuder turer sommartid.

 

Bad, fiske och natur

Ett stenkast från huset ligger den egna sjön Hacksjön med en liten sandstrand, båthus (med roddbåt) och en badbrygga/flotte. Vill man ha djupt vatten direkt vid bryggan drar man ut bryggan och fäller ner stegen. Självklart finns det också andra badmöjligheter i närområdet, bland annat de fina badplatserna vid Lädjasjön och Lammen. Inne i Lammhult finns ett temperarat utomhusbad med tre mindre bassänger och ett hopptorn.
 

Fiskekort kan lösas för några närbelägna sjöar. Tyvärr är det dock inte möjligt att fiska i Hacksjön, där vår roddbåt ligger, eftersom fiskevårdsförening saknas.
 

Skogarna kring Boanäs är fulla av upptäckter. Här finns många olika trädslag, blommor och gott om vilda djur. Tag stigen från trädgårdsgrinden mot udden och stanna till vid vår nyrestaurerade gamla ekdunge med sällsynta lavar, eller tag kameran med och gå en runda till vår dvärggran som Länsstyrelsen skyddade redan 1957 och som vårdats sedan dess.

Vägarna runt Boanäs slingrar sig mellan gårdar, sjöar och hagar. Asfalt, grus eller skogsvägar - valet är ditt. Här kan du cykla, promenera eller ta en spingtur i den friska luften. Vi har ritat in olika rundor på kartor som ligger i huset och väntar på dig.

 

Bergs socken

Boanäs ligger i Bergs socken, en levande bygd rik på kultur, gemenskap och sevärdheter. Läs mer om bygden, sevärdheterna och vad den årliga "Bergveckan" i har att erbjuda på bygdens egen hemsida.

Passa till exempel på att besöka Elin Wägners hem och skrivarstuga på Lilla Björka. Elin Wägner brann för freden, kvinnors rättigheter och miljön, och hade under 30-talet Lilla Björka som permanent bostad och fast punkt. Idag ägs Lilla Björka av Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

Elin Wägners Lilla Björka>>
 

I Berg finns också Singoallas grotta ur Viktor Rydbergs epos.
 

Växjö och Alvesta

Växjö ligger ca 35 km söder om Boanäs, och här finns allt från shopping och restauranger, till familjeaktiviteter, idrottsanläggningar och guidade turer. Även centralorten Alvesta har sevärdheter och aktiviteter för besökare.

Växjö turistinformation>>


Lite längre bort

På cirka två timmars bilresa kommer man till Vimmerby med Astrid Lindgrens Värld och författarens barndomshem Näs. Reser man två timmar åt öster, väster eller söder kommer man till kusten med möjlighet till salta bad och andra attraktioner. Upplevelseparken High chaparall ligger i Värnamo, en dryg timme bort. Utanför Värnamo finns också Store Mosse nationalpark.

I huset finns en pärm med tips på mängder av aktiviteter och turer